DRYVIT felületképző termékek

DRYVIT felületképző termékek

dryvit szinkartya

DRYVIT felületképző termékek

A dryvit Vékonyvakolatok:

Alkalmazási területek:
A vékonyvakolat a dryvit rendszer, beton, vakolt felületek, régi és új építmények külső, vagy belső pára-áteresztő, de vízzáró fedővakolata. A vakolat színtartó és időálló. A dryvit Vékonyvakolatok műanyag diszperziós kötő-anyagot, színtartó időjárásálló színezéket, kvarc-homokot, töltő-anyagokat és egyéb adalékszereket tartalmazó termékek. Több mint 250 féle színárnya-latban készülnek.

Bevezető

A diszperziós műgyanta kötőanyagú vékonyvakolatok vízzáró, de páraáteresztő, időjárásálló termékek, természetes alapú adalékanyagokkal és színezékekkel. 250 féle színben készülnek hagyományos Dörzs, Kaparthatású, 3-3 szemcseméretben, Hengerelt és fehér Szárazvakolat kivitelben.

Régi és új épületeken, nyers betonra, vagy vakolat-alapra. Külső és belső felületeken egyaránt felhasználhatóak.

dryvit Vékonyvakolat Alapozó:

A felület előkészítésére szolgál. A vakolandó felületbe ivódva egyenletessé teszi annak nedvszívó képességét, tökéletes tapadást biztosít, enyhe fehér fedést ad.

Anyagszükséglet: 0,15 kg/m2 (1:1 arányban vízzel hígítva; 0,15 kg Alapozó + 0,15 kg víz) Kiszerelés: 5, 8, 14, 20 kg-os műanyag vödörben.

dryvit Vékonyvakolatok:

A dryvit Dörzsvakolat a megszokott dörzs hatást biztosítja, a dörzsölési irány megválasztása szerinti textúrával. A dryvit Kaparthatású vakolat a hagyományos kőporos kapart vakolatok igényes megjelenését adja, de kaparni nem kell! A dryvit Hengerel Vékonyvakolat finoman cuppantott felületet eredményez, az alkalmazott festőhenger anyagsajátosságaitól függő textúrával. A Szárazvakolat Anyagfelhordás és eldolgozása közel azonos a dörzsvakolatéval és a kapott textúrai hasonló, de csak fehér színben készül. Különös gondot igényel az 1-es szemcsekategóriába tartozó vékonyvakolatok és a Hengerelt Vékonyvakolat alap-előkészítése és eldolgozása. Javasolt előkészítés dryvit Primus + fehér cement keverékéből, vagy dryvit Diszperziós Homlokzatfesték + fehér cement keverékéből képezett glettelő massza felhordása, gondos eldolgozása, száradás utáni átcsiszolása, majd portalanítása.

Anyagszükségletek:

 • dryvit Dörzsvakolat : 1. szemcseméretnél: 2,1 kg/m2, 
  2. szemcseméretnél: 2,7 kg/m2, 
  3. szemcseméretnél: 3,5 kg/m2
 • dryvit Kapart hatású Vékonyvakolat: 1. szemcseméretnél: 2,1 kg/m2, 
  1,5 szemcseméretnél: 2,7 kg/m2, 
  2. szemcseméretnél: 3,3 kg/m2
 • dryvit Hengerelt Vékonyvakolat: kb.: 0,80 kg/m2 két rétegben
 • dryvit Szárazvakolat: 2,7 kg/m2

A készülő vakolóanyagok világosabb színtónusai és a fehér, az I.-es színkategóriába, míg a sötétebb tónusúak a II.-es színkategóriába tartoznak. (tételes felsorolásukat lásd a mindig aktuális Árjegyzékekben)
A különböző gyártási sorozatban készülő vakolóanyagok, a felhasznált természetes adalék- és töltőanyagok miatt, árnyalatnyi színeltérést mutathatnak, ezért egy homlokzatfelületre, azonos gyártási sorozatszámú anyag felhasználása javasolt.

Csomagolási egységek:

5, 10, 18, 28 kg-os műanyag vödrökben, bedolgozásra kész állapotban. Szárazvakolat 25 kg-os zsákban.

Tárolás:

+5°C feletti hőmérsékleten, lezárva, hűvös helyen, fagytól, tűző napsütéstől védve. A Szárazvakolat nem fagyveszélyes, de fokozottan nedvességérzékeny.

Szavatossági idő:

A vödrös termékeknél gyártás dátumától számított 12 hónap, zsákos termék esetén 3 hónap, a fenti körülmények között tárolva.

Kivitelezés feltételei:

A vakolási munkálatokat +5°C alatti hőmérsékleten, tűző napsütésben, erős szélben, esőben és tartósan párás időben végezni nem szabad! Az alapozó és a vakolat száradási- és kötési idejét nagyban befolyásolja a felhordáskor és a kötési idő alatt uralkodó környezeti hőmérséklet, páratartalom, az időjárási körülmények (eső, magas páratartalom, szél, tűző napsütés, stb.) és a hordozó alap nedvességtartalma. A dryvit Vékonyvakolatok beépítésére ideális körülmények +15-20°C, 50-60%-os relatív páratartalom.


dryvit Márványvakolat (lábazati és diszítő vakolat):

Lábazati és díszítő vakolat. Igényes, esztétikus felü-letképző, műanyag-alapú vakolat, márványzúzalék adalékanyaggal. Erősen igénybevett lábazati vakola-toknál, külső és belső felületek vakolásánál, terasz-falaknál, oszlopoknál, ablak- és ajtókeresztezé-seknél, és díszítő betéteknél. Fény- és időjárásálló, rendkívül szilárd bevonatot ad. Megszilárdulás után fagyálló, páraáteresztő. 14 alapszínben és azok kü-lönböző arányú keverékeivel készül.

Bevezető

Rendkívül szilárd, fény- és időjárásálló speciális vékonyvakolat. A teljes szilárdulás után fagyálló. Páraáteresztő. 14 alapszínben és azok kevert színeivel készül.

Erős igénybevételeknek kitett helyeken -jellemzően épületlábazatokon, nagyforgalmú épületeknél- Régi és új épületeken, nyers betonra (min. C12), vagy vakolat-alapra (min. Hvh10). Külső és belső felületeken egyaránt felhasználhatóak.

A dryvit Márványvakolat Alapozó:

A felület előkészítésére szolgál. A vakolandó felületbe ivódva egyenletessé teszi annak nedvszívó képességét, tökéletes tapadást biztosít. Megakadályozza a hirtelen vízveszteséget, ezáltal növeli a vakolat tartósságát.

dryvit Márványvakolatok:

A DRYVIT márványvakolat márványörlemény adalékanyagból, müanyagalapú, diszperziós kötőanyaggal gyártott termék.

A különböző gyártási sorozatban készülő vakolóanyagok, a felhasznált természetes adalékanyagok miatt, árnyalatnyi színeltérést mutathatnak, ezért egy homlokzatfelületre, azonos gyártási sorozatszámú anyag felhasználása javasolt. Különösen érvényes ez az MV2 – szürke szín esetén és annak kevert színeinél.

Anyagszükségletek:

Márványvakolat Alapozóból (nem kell hígítani): 0,3 kg/m2 
Márványvakolatból: kb. 5,5 kg/m2

Csomagolási egységek

Márványvakolat Alapozóból: 3, 5, 10, 15 kg-os műanyag vödörben
Márványvakolatból: 15, 28 kg-os műanyag vödrökben, bedolgozásra kész állapotban

Tárolás:

mint a dryvit Vékonyvakolatoknál.

Kivitelezés feltételei:

Megegyeznek a Vékonyvakolatokéval. Állandóan magas nedvességtartalmú lábazatokon, a termék nem biztosít megfelelő tapadási szilárdságot.
Az alapozó és a vakolat száradási- és kötési idejét nagyban befolyásolja a felhordáskor és a kötési idő alatt uralkodó környezeti hőmérséklet, páratartalom, az időjárási körülmények (eső, szél, tűző napsütés stb) és a hordozó alap nedvességtartalma. A Márványvakolat beépítésére ideális körülmények +15-20°C, 50-60 %-os relatív páratartalom.


dryvit Homlokzatfestékek:

Bevezető

A dryvit homlokzatfestékek az alkalmazott kötőanyag szerint, két csoportra oszthatóak:

– dryvit homlokzatfesték – kötőanyaga: diszperziós műgyanta
– dryvit szilikonfesték – kötőanyaga: szilikongyanta

Mindkét homlokzatfesték vízzáró és páraáteresztő, de a szilikonfesték fokozottabban időjárásálló termék.

Régi és új épületeken, a dryvit külső hőszigetelő vakolatrendszereken (kivitelezéskor, vagy felújításként), nyers betonra, azbesztcement lemezekre, vagy vakolat-felületekre. Külső és belső felületeken egyaránt felhasználhatóak.

dryvit Diszperziós Homlokzatfesték:

Időjárásálló, színtartó műanyagdiszperziós festék -döntöen- külső homlokzatok festésére. Vízzel hígítható, kötés után vízálló. Vízzáró, de páraáteresztő. Külön alapozó-anyagot nem igényel. Alapozása a vízzel hígított festékkel történik (10-15% víz hozzáadással)

Hígíthatóság: vízzel, max. 15 % hozzáadásával
Kiadósság: 4 – 7 m2/kg (rétegenként)
Anyagszükséglet: sima felületen kb. 0,2 kg/m2 (egy rétegben) kb. 0,4 kg/m2 (két rétegben)

dryvit Szilikonfesték Alapozó:

A festendő felület előkészítésére szolgál. A felületbe ivódva egyenletessé teszi annak nedvszívó képességét, tökéletes tapadást biztosít, enyhe fehér fedést ad. Megakadályozza a hirtelen vízveszteséget. 
dryvit vékonyvakolatok festése esetén, alapozó használata nem szükséges.

Anyagszükséglet: 0,3 kg/m2 (igény szerint 1:1 arányban vízzel hígítható) Felhordható ecseteléssel, hengerezéssel, szórással.

A dryvit Szilikonfesték:

A dryvit külső hőszigetelő vakolatrendszer felületek esztétikus színezésére, felújítására kidolgozott termék, de önálló festékként is alkalmazható beton, azbesztcement, vakolt felületekre egyaránt. Különösen ajánlott fokozott szárazságigényű szerkezetek, így pl.: műemlék épületek homlokzati festékeként. 
Az időjárás hatásaival szemben rendkívül ellenálló. Nem filmképző. Meggátolja a homlokzat és a falszerkezetek átnedvesedését, megakadályozva ezzel a fagyterhelések okozta igénybevételek kedvezőtlen hatását, megnöveli a homlokzatképzés élettartamát.

Hígíthatóság: vízzel, max. 10 % hozzáadásával
Anyagszükséglet: 0,4 – 0,75 kg/m2 (két rétegben) 
(sima felületeken elég a 0,4 kg/m2, de érdes, rusztikus, vagy magas nedvszívó képességű vakolatok esetén, indokolt lehet a nagyobb anyagszükséglet kalkulációja is!)

A dryvit Diszperziós homlokzatfesték mintegy 250 féle, míg a dryvit Szilikonfesték, közel 200 színárnyalatban.

A festékek világosabb színtónusai és a fehér, az I.-es színkategóriába, míg a sötétebb tónusúak a II.-es színkategóriába tartoznak. (tételes felsorolásukat lásd a mindig aktuális Árjegyzékekben)

A Szilikon festékkel telítettebb színhatás érhető el. Azonos színkód mellett a diszperziós- és a szilikonfesték árnyalatnyi színeltérést mutatnak.

Kivitelezés feltételei:

mint a dryvit Vékonyvakolatoknál.

Az alapozó és a festékek száradási- és kötési idejét nagyban befolyásolja a felhordáskor és a kötési idő alatt uralkodó környezeti hőmérséklet, páratartalom, az időjárási körülmények (eső, megnövekedett páratartalom, szél, tűző napsütés stb) és a hordozó alap nedvességtartalma. A festékek felhordásának ideális körülménye +15-20°C, 50-60%-os relatív páratartalom.

Száradási idő (+20°C-on, 55% relatív páratartalom mellett) diszperziós festéknél: 2 – 4 óra, átfesthetőség: 4 óra. Szilikonfestéknél a száradási idő és átfesthetőség kb. 12 óra.

Csomagolási egységek:

Diszperziós festék: 5, 8, 14, 20 kg-os műanyag vödörben 
Szilikon alapozó: 3, 5, 10, 15 kg-os műanyag vödörben 
Szilikonfesték: 5, 8, 14, 20 kg-os műanyag vödrökben

Tárolás

+5°C feletti hőmérsékleten, lezárva, hűvös helyen, fagytól, tűző napsütéstől védve.

Szavatossági idő:

A gyártás dátumától számított 12 hónap, a fenti körülmények között tárolva.

Bővebb információ a Nikecell honlapján.

Vélemény, hozzászólás?